Life-Science

Bloggen om sådant som gör livet enklare

Libanesisk mat

Libanesisk mat för tankarna till ett kalejdoskop av sensoriska element: från den aromatiska, skarpa parfymen av kanel, spiskummin, timjan och stekt kött till de klara, uppfriskande tonerna av lövgröna örter, citron och vitlök. Med ljusa toppar av citrusaktig sumak, jordnära za'atar och den blommiga sötman från desserter spetsade med gyllene honung som avrundar det smakrika köket. Du som vill njuta av denna mat, du kan besöka Laziza, som är en restaurang med denna sortens mat.

Vad är libanesisk mat?

Det libanesiska köket refererar till alla de rika kulinariska traditionerna i Libanon, en region genomsyrad av Levantens smaker och tekniker. Även om libanesiska recept innehåller en hel del kött (vanligtvis kyckling, lamm och ibland nötkött eller fisk), är många rätter också veganska, tack vare landets kärlek till fullkorn, baljväxter och färska grönsaker. Många recept kretsar kring konceptet mezze, en middagsstil som komponerar en hel måltid genom ett urval av små tallrikar.

Traditionella libanesiska ingredienser

De flesta libanesiska rätter härrör från enkla basingredienser av hög kvalitet som tillagas på enkla sätt, som att grilla, steka eller baka. Kombinationen av kryddor, smaktillsatser som tahini och aromatiska sötningsmedel som rosenvatten lyfter dessa ingredienser till nya dimensioner.

Traditionella libanesiska rätter

Här är bara några av de mest välkända rätterna från det libanesiska köket:

1. Falafel är en friterad blandning av malda kikärter eller favabönor, lök, vitlök och kryddor som spiskummin, koriander och kardemumma. Det är en av de mest populära gatumaten i hela Mellanöstern, där den ofta serveras i en pitabröd med en hög av gurkor, tomater, inlagda grönsaker och tahini eller varm sås.
2. Hummus är en citronaktig, vitlökig rätt av mosade kikärter och tahini som oftast äts som dipp och serveras med pitabröd eller grönsaker. Libanesisk hummus är ofta toppad med grönsaker och sumac, och en libanesisk hummus, "hummus awarma", innehåller pinjenötter och köttfärs på toppen.
3. Fattoush är en hackad grönsallad med lite färska grönsaker som tomat, gurka och rädisor som blandas med rostade bitar av pitabröd som påminner om panzanella. Fattoush serveras vanligtvis med en syrlig dressing gjord på sumak och granatäpplemelass.
4. Tabbouleh är en sallad från Mellanöstern med finhackade färska örter, tomater, salladslök och knäckt bulgurvete. Tabbouleh är en uppfriskande mezze-vara som tros ha sitt ursprung i det område som idag omfattar Syrien och Libanon. I allmänhet tenderar libanesiska versioner att vara mer ört-tunga, med vissa recept som utelämnar bulgur helt.

18 Jan 2023