Life-Science

Bloggen om sådant som gör livet enklare

Få bättre sömn med ett tyngdtäcke

Något man kan använda sig av, för att sova bättre, det är ett tyngdtäcke. Om du vill jämföra olika modeller av detta täcke så kan du med fördel göra det på Fitnessfrank.se. Ett tyngdtäcke är något alla kan använda sig av. Det som ett tyngdtäcke gör, det är att stimulera frisättningen av må-bra-hormonerna oxytocin och serotonin samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker vilket resulterar i en effektivare djupsömn. Du som ofta är orolig eller stressad kan må bra av ett sådant här täcke. Även de barn med en diagnos som adhd, autism eller liknande kan ha nytta av det.

Vilken tyngd ska täcket ha?

Eett tyngdtäcke väger olika mycket. Det för att det ska finnas ett täcke för alla. Man brukar säga att det är bra att ha ett täcke som vägere 10 % av den egna vikten. Så väger du 80 kilo, så kan du ha ett täcke som väger 8 kilo. Men det är en smaksak med. Tyngderna i täcket skapar ett tryck mot kroppen, på ett behagligt sätt. Det blir nästan som en slags massage kan man säga. Hjärnan frigör då en massa må bra hormoner. Även blodtrycket sjunker samt att ett viktäcke ökar sömnhormonet melatonin, vilket gör dig sömnig.

Välj ett bra tyngdtäcke för få bra sömn

Om du har svårt att sova eller sover oroligt, se då till att testa om inte ett tyngdtäcke kan vara något för dig. Det kan göra att du sover bättre och mår bättre!

24 Aug 2021