Life-Science

Bloggen om sådant som gör livet enklare

Förstå vad din nya anställd behöver

När du gått igenom en lång rekryteringsprocess med de rätta verktygen och hittat rätt kandidat att anställa, så är det viktigt att ta hand om honom eller henne, så att det blir en bra start på jobbet. Det oavsett om personen har fått en tillsvidareanställning eller om det är bemanning för kortare period. 

En bra introduktion sker innan innan första arbetsdagen

Redan före din nya anställd gör sin första arbetsdag är det viktigt att påbörja introduktionen. Du kan bland annat skicka ut välkomstmaterial ett par veckor före start. Det kan då vara information som den anställda behöver, så som om  arbetsklädsel, arbetstider, företaget eller om hur introduktioner kommer att gå till.

Ordna med det praktiska

Inför den nyanställdes första dag är det viktigt att allt är ordnat. Det måste finnas en arbetsplats att sitta eller stå vid, en telefon, passerkort, dator, inloggningsuppgifter, användarkonton och behörigheter med mera. Det är dumt att behöva stå med det samma dag som personen kommer, eftersom det gärna krånglar och kan ta tid och det är dumt. Lägg gärna fram anteckningsblock, pennor och annat som den anställde kan behöva i sitt jobb. Om möjlighet finns, sätt gärna en blomma på skivbordet för att få den nya att känna sig extra välkommen. Det brukar vara mycket uppskattat av den som börjar nytt jobb.

Ha en bra plan

Det gäller att du i god tid  i förväg planerar introduktionen, sätter upp ett schema och förbereder en rad uppdrag eller övningsuppgifter för den nya medarbetaren.  Genom att du ser till att du har en planerad och bra introduktion ger du den nyanställde chansen att snabbt och smidigt komma in i jobbet, och att snabbt bli bekväm på sin nya arbetsplats. Det gäller att snabbt skapa en vi-känsla så att den nya personen känner att den hör hemma i den miljön och på den position han eller hon har fått jobb som.

Förbered övriga teamet

Det är alltid bra att involvera det team den nya ska jobba med i introduktionen. Alla dina anställda bör vara informerade om sin roll i introduktionen, så att även de kan förbereda sig för att göra sina delar.  Se även till att alla får möta den nyanställda, lite längre tid än en handskakning vid varje arbetsplats. Som chef kan du underlätta lära-känna-processen genom att spendera lite mer tid och kraft på introduceringen. 

Följ upp

Efter att introduktionen skett och den nya har påbörjat sitt arbete, så är det viktigt att följa upp så att allt går som det ska. Du bör redan under första veckan fråga hur personen upplevt den första tiden. Var även uppmärksam på om det finns osäkerheter eller om du behöver gå igenom vissa saker igen. Glöm inte grundläggande info om företaget och även ­fackliga frågor.

Efter en till två arbetsveckor är det dags att åter igen följa upp. Fråga din nya anställd om det finns frågor eller några problem som behöver göras något åt. Se även till att ta ett nytt samtal efter ytterligare en månad för att få fler synpunkter från medarbetaren .

Din nyanställdes feedback kan vara bra även för dig, då han eller hon kan se på saker i nytt ljus och med andra ögon än många som varit anställda längre tid. 

När det börjat bli en rutin för den nya så är det ändå bra att ha kollen. Det är inte fel att ha planerade samtal, åtgärder och utbildning. Sedan kan det även vara bra att se över om det finns mer som din nyanställda kan göra. Kanske han eller hon kan praktisera några timmar i andra delar av bolaget, för att få en bättre helhetsbild av verksamheten.

14 Dec 2020