Life-Science

Bloggen om sådant som gör livet enklare

Vad är VPN?

Ja, vad är en vpn för något egentligen? Ett virtuellt privat nätverk på svenska, eller Virtual Private Network på engelska som förkortningen egentligen står för är vad VPN betyder. Men vad innebär det rent praktiskt? Och hur kan det göra ditt liv enklare och bättre?

Detta gör en VPN-tjänst

Tanken bakom en vpn är att du ska kunna surfa helt anonymt och dessutom säkert. Den gör också att du kan se sajter som egentligen är blockerade i det land du befinner dig. En VPN-server är en slags mellanhand som befinner sig mellan dig och din anslutning till internet och själva internet. Du får en ny IP-adress och ingen kan se att du sitter i Sverige och surfar om du valt en utländsk VPN. 

Varför är det säkrare?

Många verkar tro att en vpn endast används av de som vill dölja något eller begå brott på nätet men så är det verkligen inte. En VPN ser till att du är skyddad från intrång och om någon skulle se ditt IP så är det VPN-serverns IP de ser och inte den du hade haft om du valt att surfa utan. 

Med din vanliga IP så delar du också ut exakt var du bor, ditt telefonnummer och det i sin tur leder till att en duktig hackar skulle kunna ta över din dator och ditt liv utan att du ens märker det. Förrän det börjar komma konstiga brev ... Surfar du med VPN så slipper du oroa dig, och det är så ditt liv blir enklare! 

20 Mar 2021